Instagram

3 svar på frågor

 • Hej! 
  För det första måste jag säga vilken inspiration du är, grymt! 
  Jag har två frågor som jag hoppas du kan svara på. 
  1. Att ta en PW på morgonen innan frukost, vad är det för skillnad på om man går innan eller efter frukost/senare på dagen? Fördelar/nackdelar! 
  2. Det har kommit väldigt många alternativ till vanlig ko mjölk, tex mandel, havre, soya, hasselnöt m.m (om man nu ska ta till det onödiga ordet "nyttigt") vad är då det "nyttigaste" alternativet? Fördelar/nackdelar med ko mjölk respektive alternativ dryckerna?
  Tack! Ha en fantastisk dag :)
   
  1. Denna fråga har disskuteras ofta, men jag själv tror på det att det inte är någon skilnad om du gör det före eller efter. Samma effekt ändå, annors har jag läst att om du gör det före frukost kommer du bränna mer fett om du går en PW än om du springer. Det beror ju också lite om du har ätit på kvällen mycket, har du fulla lager kolhydrater och kan bra träna före frukost, sen om du ätit lite mindre så är du i en "fasta" och kommer bränna mer fett, men om du också har tomma fettlager(betyder inte hur mycket fett% du har på kroppen) kommer börja bränna proteiner istället och då kommer du förlora muskelmassa. Det är ett invecklad grej och det har gjorts 1000 tester, jag vet själv inte vad som är sant och vad inte. Men som det verkar så brännaer man lika mycket vare sig man tar den före frukosten eller efter. Men däremot kanske du äter mera frukost efter din PW än vad du skulle ha gjort om du ätit frukosten före.
   
  2. Tror det är mest för veganer, alltså alla mandel/havre/ris/soyamjölkar.. För det tar mindre på jorden att producera dem och de är inte tagna från en vanlig ko. Annors är de ofta låga i fett-halten, som kan vara bra för kolestrolet.. Näringsskilnaderna är småa men standardmjölken innehåller faktiskt inte D-vitamin.  Soyamjölkar har ofta socker och salt tillsatt, men den ekologiska är oftast bäst, för den är inte berikad.Havremjölk har mest D-vitamin av alla dessa men däremot låg i proteinet. Rismjölken har ofta låga näringsvärden och inte så många vitaminer.. Men så finns de rismjölkarna som har tillsatt dvitamin/bvitamin/kalcium osv..

  Soja, ris, havre-dryck är vattenlösningar gjorda från hela sojabönor, havreflingor eller riskorn. Mjölk har liite högre energi i protein, men risdrycken har mera kanske kolhydrater. Mjölkprotein tar lättare upp i tarmen än sojhaprotein och mjölkproteinerna har mera minosyror än soya. Spec leucin, som bildar muskler.
  Mjölk,soja, havre anses ha lågt GI, medan risdryck har högt GI. Trots att mjölk har ett lågt blodsockersvar, har den ganska högt insulinsvar. Ett högt intag av mejeriprodukter har trots det kopplats till en minskad risk för typ 2 diabetes och insulinresistens.
  Varför det används mycket ris,havredrycker är ofta också för glutenallergiker som är ibland känsliga också för laktos. Och även för mandelallergiker, som inte dricker mandelmjölk, och soja är många ofta känsliga för, oftast barn.. Jag själv dricker soyamjölk eftersom jag drack det alltid från min vegetariska tid, tycker det är supergott i kaffet. Däremot äter jag mjölkprodukter från ost, kvarg, yoghurt, kaseinproteinpulver, vassleproteinpulver, osv.. och så gillar jag mandelmjölken! Supergod att baka med. Det beror ju lite på, om du dricker 1l mjölk om dagen kanske det är bättre för jorden att köpa en soyamjölk (det krävs 2,5 x mer vatten,3 x mera yta och 5 x mera CO2, att producera komjölk, även mer metan.)


   
 • Så det är inte bra att salta på alla sina måltider då? Tack för svar :)
   
  Det är helt olika från person till person! Normalt så tycker jag att salt på maten är helt ok (i måttliga mängder) Om man har en frisk och bra kropp kan kroppen själv rätta till problemet, alltså om vi har saltbrist blir vi väldigt törstiga och dricker mer, njurarna bestämmer sen hur mycket natrium som går ut och in. Det är själva natriumet i saltet som binder vätska, men det finns också salter som tex har 20-70% mindre Natrium Klorid än vanliga matsalter,. Dock har jag hört att många kan ha behov av det (då får man oftast huvudvärk, svaghet,uttorkning och i värsta fall hamna i chock osv, då kan man tex. blanda tsk salt i ett vatten glas och dricka det och om symptomen försvinner efter tex 20 min hade man vätskebrist/saltbrist)
   
  För mycket salt kan ge högt blodtryck och övervikt, men samtidigt är salt nödvändigt för musklerna och innehåller bra med magnesium, natrium, hjälper att hålla en bra balans i melatonin, serotonin och tryptaminnivåer i hjärnan (som ofta man får problem av då man har depression/stressad osv..) 
   

  Om du äter en färdigrätt som väger 500 gram, och som innehåller 0,5 gram natrium per 100 gram, får du i dig 2,5 gram natrium. Det är mer natrium än vad en vanlig person behöver per dag..

  Målet är att vuxna ska äta högst 2,3g Natrium=6g salt=1tsk salt

  Den lilla teskeden är vad vi borde få i oss, den stora matskeden är vad vi vanligtvis får i oss.

   

  Tänkte inte skriva mer fakta nu, så man får liksom själv hålla lite koll på hur man mår, hur sitt blodtryck är osv.. Om ni inte har några problem så salta på bara! Men som sagt, måttliga mängder i allt. I skräpmat, färdigmat finns det ofta överdrivna mängder med salt.. men bara man inte äter det varje dag så.
  Tycker det bästa tipset är att göra egen mat, salta efteråt så mycket/lite som man själv tycker.
   
   
   

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: