Instagram

Benen brändes

Åh vilket härigt benpass! Fokus på alla delar, har verkligen väntat på det perfekta benpasset, bara "all in". Och idag fick jag till det! Jääävlar va grymt! Har aldrig förr kört supersets på mina benpass för de varit tillräckligt jobbiga och pulshöjande, men idag lade jag en extra level då jag kände att jag hade sjukt mycket överdos på energin! Och fyfan vilken känsla, brännande och jag bara njöt samtidigt som det pumpade i musklerna, nivet känslan då man kör de sista reps och tror man inte orkar, men efter några sekunder då man vilat vill man bara ha mer och mer! Man vill köra igen! 
Drack min proteinshake i gymmet och bara njöt och saktade lugnet för stunden (efter jag tagit 2829058022853 selfies på ett par ben..... är det möjligt att få ett snyggt foto på ett par per? whaat, inte mina iallafall, blev bara kycklingvingar eller knackorvar)


 
aja, kommer sova som en stock och vakna med värk från topp till tå, men det var så värt det för åh så roligt pass det var!
 

En grej jag funderat på nu är att dra ner på set:en, kanske köra 3 eller så. Av olika anledningar, bl.a. jag blir lätt övertränad.. har ganska långsam återhämtning speciellt de dagar jag tränar muskler efter varandra. Jag vill inte orsaka överträning även om många tycker det är en bluff, jag har varit med om det en gång och jag vill inte bli det igen.

Här är några kloka ord från Iron man magazine:
 
" Om du tränar fyra muskelgrupper per pass och sex sets styck gör du sammantaget 24 arbetssets, och 24 arbetssets kan redan vara för mycket och hämma din återhämtningsförmåga. Kom ihåg att överträning inte ger bättre resultat per automatik. En muskelgrupp kanske är lårets framsida. Benen kanske inte svarar som du önskar. Så du adderar ytterligare en övning, som hack squats eller sissy squats, med ytterligare tre slitsamma arbetssets.
Nu kanske inte tre sets framstår som mycket, men om vi redan balanserar på den hårfina gränsen mellan optimal hypertrofiträning och överträning kan ett extra set vara droppen som får bägaren att rinna över. Det betyder sämre återhämtning och sämre resultat. Den negativa spiralen dödar muskelökningar.

En bättre strategi är att minska antalet sets för starkare muskelgrupper och istället
öka för den svaga muskelgruppen, som i detta fall är framsida lår. Genom denna
finurliga modifikation av programmet har du lika många arbetssets, men några
extra för muskelgruppen som behöver specialiserad träning för symmetri."

"Många stressframkallande tekniker (tex. supersets, forced reps osv), även med reducering av
volym, kan leda till överträning förvånansvärt snabbt. Var försiktig. Ta det lugnt!"

Inte så mycket tänkande, men från och med nu kör jag på 3 set istället för 5, och det kommer uppehålla min motivation också, för det är ju alltid kul att gå till nästa övning :) 

 

 

1 Lisa's healthspo:

skriven

Åh nu blev jag supertagg på morgondagens benpass!! :D Riktigt intressant text det där, ska fundera på det lite ;) Kram och sov så gott :)

2 Maja:

skriven

Vad kul att benpasset gick så bra! Ha en bra onsdag fina du, kram :)
www.healthymaja.devote.se

3 GoForFit:

skriven

HÄRLIGT!!! :)

Supersetande på benbass är inte att leka med alltså! Haha! Fyfan! :)

4 E:

skriven

Jag tycker det låter mycket klokt.
Upphör aldrig att förundras över hyfsat tränade tjejer (läs: tjejer som är ganska otränade men kanske styrketränat en tid) som i sina bloggar skriver ner sina träningspass och man ser 20-30 SET per muskelgrupp. Herregud, 5-6 bicepsövningar o ännu fler för axlarna (!!)
Orkar man kötta på så länge så tränar man imho väldigt oekonomiskt. Muskeln skall bli slut första arbetssetet oavset repetitionsintervall. Lägger du till två set till på det så får du med det sista också. Men fem övningar x 4 set t ex?

Återhämtningen blir längre och det är inte primärt träningsvärken utan nervsystemet och det endokrina systemet som skall återhämta sig, hur fräsch man än känner sig behöver man inte vara återhämtad och DET kan ställa till problem senare.

Ta det från en som i femton års tid vid upprepade tillfällen tränat sig in i väggen, som tränat som mest 40h/v, som tyckte att resultat visar sig om man jobbar för det.
Med åren har jag lärt mig att lyssna på kroppen och ALDRIG någonsin ta stimuli tex celsius eller tillskott FÖRE ett pass. Lyssna på kroppen och anpassa träningen efter dagsformen, inte dagsformen efter träningen, så kommer du förbli skadefri och träningen kommer förbli rolig.

Less IS more. 20-30 min är fullt tillräckligt i gymmet för resultat. Snabbare återhämtning gör att man kan träna oftare men nyckeln är att lyssna på kroppen (vilket man inte gör om man tar stimuli inför ett träningspass).

Tack för en bra blogg Amanda och håll oss uppdaterade med hur ditt nya upplägg känns :D


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: